Ono se lehce řekne: pojď na pivní kurz. Ale člověk k tomu má kupu dotazů. Ty nejčastější najdete níže. I s odpověďmi.

Proč jsou první vypsané termíny až v říjnu?

Znáte to: Člověk míní, pán Bůh mění. Corona mi do kurzů bohužel hodila vidle. Takže je nakonec můžu najisto spustit až v říjnu.

Co si mám na kurz vzít s sebou?

Krom dobré nálady a chuti na pivo účastníkům kurzu doporučuju vzít si na sebe hlavně pohodlné oblečení. Může se stát, že při vaření se člověk může i umazat. Takže je lepší spíš sportovní nebo pracovní oblečení, u kterého tolik nevadí, když se ušpiníte.

Musím znát něco o vaření piva?

Ne. Kurzy jsou postaveny tak, aby na jejich konci i úplný začátečník získal znalosti vedoucí k uvaření vlastního domácího škopku. Takže zájem o pivo je mnohem důležitější. Hlavně v případě kurzu „pro fajnšmekry“.

Můžu zaplatit i jinak než převodem na bankovní účet?

Kvůli daňové evidenci a absenci registrační pokladny nemůžu přijímat platbu za kurz jiným způsobem než převodem z účtu. Platbu v hotovosti proto aktuálně nepřijímám.

Bude se na kurzu pít pivo?

Samozřejmě! Abyste lépe pochopili různé pivní styly, přichystám menší nebo větší košt podle typu kurzu.

Jen kvůli tomu budu potřebovat ověřit vaši plnoletost, tak si s sebou vezměte nějaký doklad.

A jestli přijedete autem, nemusíte se bát. Budeme mít po ruce alkohol testery, abyste si byli jistí, že nenafoukáte.

Co když se nemůžu dostavit na předem zaplacený kurz?

Každému se stane, že někdy onemocní nebo mu „do toho něco vleze“. A protože Murphyho zákony fungují, stane se to přesně v den, kdy máte jít na kurz. Nezoufejte, pochopím to a nabídnu vám jiný aktuálně vypsaný kurz. Pokud by ani náhradní datum nevyhovovalo, nějak se mezi sebou domluvíme. Klidně za sebe můžete poslat i náhradníka!

Jaké pivo budeme na kurzu vařit?

U kurzu „domovarnické hobby“ to bude určitě svrchně kvašený ale. U kurzu „pro fajnšmekry“ vám pošlu předem malý dotazník, abyste si vybrali ze svrchně kvašených piv typu ale, IPA nebo APA.

Jasně, (skoro) každý Čech by chtěl hned vařit plzeň. Ale takové poctivé vaření plzně se i u malé várky může natáhnout až na 12 hodin. A tolik času bohužel nemáme ani u jednoho z kurzů. Proto jsou na výběr hlavně infuzně vařená piva, která zakvasíme kvasinkami pro svrchně kvašená piva.

Dostanu ke kurzu nějaké odborné materiály?

Tak určitě! Nepředpokládám, že si z kurzu všechno dokonale zapamatujete. To snad ani nejde. Proto jsem vám připravil Vašnostova pivní skripta. Najdete v nich všechno důležité včetně praktických vzorečků, které se vám budou při domovarnictví hodit.