Ve světě, kdy máte díky internetu na dosah ruky celé vědění lidstva (i sládků) se může zdát zbytečné navštěvovat vzdělávací kurzy. Ale zdání klame. Zajít na kurz domácího vaření piva vám totiž ušetří kýbl času. A ve finále i peněz.

Znáte to. Spořivý člověk si vždycky dobře promyslí, než za něco utratí korunu. Ani já sám to nemám jinak. A pořídit si kurz domácího vaření piva za pár tisíc korun není málo. Ale stejně jako v případě jakéhokoliv vzdělání, je to dobrá investice do vás samotných. A já dělám na kurzech všechno pro to, abyste z té investice měli radost.

Pivní skripta aneb propojení souvislostí

Vaření piva není raketová věda, ale správný domovarník by měl porozumět základním chemickým a technologickým procesům, jak z vody, sladu, chmele a kvasinek udělat zlatavý mok. Jednak proto, aby pochopil, proč a jak má v danou chvíli provádět jednotlivé kroky a druhak proto, aby s dostatkem zkušeností mohl později s varným procesem začít experimentovat a nedělal u toho zbytečný kiksy.

Zeptat se článku při samostudiu, když něco nechápeme, nejde. Ale Vašnosty se na kurzu rozhodně zeptat jde!

Tohle všechno si samozřejmě můžete dohledat na internetu. A v odborný literatuře. Sami. Bohužel se z článků na internetu málokdy dozvíme všechno potřebné dopodrobna.  Anebo to z nich nemusíme hned pochopit. Kor pokud jsme měli chemii naposledy na základce…

Po víc než deseti letech domácího vaření piva, návštěv pivovarů a vyučování vaření piva v rámci laborek na fakultě už vím, které informace jsou nejpodstatnější, aby si člověk mohl sám doma uvařit slušný pivo. A umím je vysvětlit z více úhlů pohledu.

Proto kromě názornýho příkladu vaření piva na kurzu zůstanou všem absolventům i pivní skripta, kde jsou sepsaný ty nejdůležitější kroky a procesy. Ideálně tak, aby je i bez výkladu pochopili úplně všichni. Díky tomu je pak člověku jasné, podle čeho se například vypočítá sypání sladu nebo množství chmele. Když pak najde na internetu výpočtovou tabulku, už ví, odkud se tyhle hodnoty vzaly.  A tu si taky cvičně vyzkoušíme, včetně výpočtu.

Jo, tabulky!

Vím, že minimálně každý člověk vyplňující daňové přiznání je nenávidí. Ale jestli chceme uvařit dobré pivo, neexistuje jiná cesta než pochopit jejich správný vyplňování.

(U)šetříme nejen za suroviny

Vlastně jo, funguje i cesta pokus-omyl. Jenže u toho ztratíme moře času. I peněz. Třeba takový nevšimnutí si jednoduchý poučky, že chmelovar vždycky provádíme v odkrytým hrnci, může nepozornýho čtenáře a samouka stát pár várek poslaných na kanál. Protože mu každej škopek smrdí jak vařená zelenina.

Člověk si řekne, že je to pár stovek za suroviny a energie. Ale ten čas a úsilí, který tomu věnujeme, se nám už nikdy nevrátí. A největší neštěstí je, když musíme celou várku vylít na kanál. To se občas člověku chce i upustit slzu.

Zkrátka a jednoduše: nedodržením správných postupů při výrobě piva často vede ke škopkům s pivní vadou. Na kurzu probíráme ty nejdůležitější včetně důvodů, proč vznikají. A řekneme si i pár fíglů, jak se ještě dají odstranit. Pokud to teda jde.

…a takhle nějak to vypadá, když se milovník škopků napije piva s pivní vadou. Nic příjemnýho.

Na fajnšmekr kurzech mám navíc přichystanou i „ochutnávku“ pivních vad. Protože co si neochutnáme a neočucháme vlastním jazykem a nosem, to si z běžnýho textu s popisem „je cítit po vařené zelenině“ hnedka nevybavíme. A jasně, sadu pivních vad si můžeme pořídit klidně sami. Ale stojí několik tisíc korun a je bez výkladu. Takže jsme zpátky u peněz…

Úspora času

A protože žádný učený z nebe nespadl, pročítání knih a článků (někdy psaných jen v angličtině) nám může zabrat moře času. Natož jejich pochopení. Textu se nezeptáme, když něco nechápem. Vašnosty na kurzu jo. Případně i po něm.

Čas je za mě tou největší úsporou jakýhokoliv absolventa pivního kurzu. Čert vem peníze! Ale ty stovky odvařených hodin a přednášek na vysoký škole vám někdo jiný jen tak nezprostředkuje.

Sebejistota – základ úspěchu každýho domovarníka

– Fakt zvládnu ufachčit pivo jen podle nějakýho internetovýho návodu?
– Vždyť by to jinak dělal každej!
– Kde je nějakej háček?

Podobný myšlenky lítaj hlavou většině začínajících domovarníků před jejich prvním pivem. Proto mám kurzy domácího vaření piva postavený tak, abych všem dodal především sebedůvěru.

Neukazuju, jak se vaří pivo ve varně za pár set tisíc nebo milionů korun. Ukazuju to s věcma, který máme doma. Jasně, některý pomůcky si budeme muset pořídit. Ale rád dávám i pár rad, jak si je ti šikovnější můžou s trochou trpělivosti vyrobit doma v dílně.

Důkaz místo slibů: moje DIY šrotovačka jede na plné obrátky, zatímco se s borcama bavíme o tom, jak si ji vyrobit.

A protože proces vaření piva v domácích podmínkách procházíme komplet společně a na cestu dom má každý přibalený pivní skripta s vlastníma poznámkama, nebudou nám pak doma ve sklepě nebo v garáží lítat hlavou podobný věty jako o dva odstavce výš.

Pivní smečka

Asi jste už z mýho webu pochopili, že mě domácí vaření piva fakt baví. A není nad to tuhle radost sdílet s dalšíma lidma!

Na kurzy mi chodí borci a borky, co sdílí stejný nadšení pro zlatavý mok. A v budoucnu si přece můžeme pomoct navzájem. Hlavně kdykoliv bude třeba, pomůžu vám. Protože kurzama to pro mě nekončí. Dám vám na sebe kontakt a když budete mít dotaz ohledně nákupu surovin, vybavení, postupu na vaření… Rád odepíšu.

Já si vlastně na kurzech nepřipadám, že mám před sebou klienty. Ale kamoše, se kterýma se zrovna bavím o svým koníčku. A oni se zajímaj. Proto jim všechno vysvětluju tak, jak nejlíp umím.

~ Vašek ~